2017 - РІК ЯПОНІЇ В УКРАЇНІ

Загальноміський літературно-мистецький захід

"Дивовижний світ Японії: традиції і сучасність"

Юні знавці японської культури розповідають про дивовижний світ Японії

 

 

19 жовтня 2017 року в загальноміському бібліотечно-інформаційному центрі відбувся загальноміський літературно-мистецький захід "Дивовижний світ Японії: традиції і сучасність". Він пройшов в рамках міських заходів щодо відзначення Року Японії в Україні, про що було оголошено Президентом України в січні 2017 року. Цього року виповнюється 25 років з часу визнання Японією незалежності України та встановлення дипломатичних відносин між нашими країнами.

 

Японським графічним дизайнером паном Томоо Каваі створено офіційний логотип «Року Японії в Україні». Головним мотивом цього логотипу стали національні прапори обох країн: хіномару - це японська назва прапору Японії - і пасхальне яйце притуляються один до одного, чим символізують дружні стосунки між Японією та Україною.

 

Метою загальноміського свята японської культури було ознайомлення учнів із особливостями японської культури, зокрема з уявленнями японців про людину, світ, природу та суспільство, із національною системою родинного виховання, відображеними в мистецтві та побуті японського народу.

 

Команди учнів від кожного навчального закладу готували виступи за вибраними темами: 

1. Ландшафт Японії та світосприйняття японців (Славутицька загальноосвітня школа І-ІІІ ступенів № 3)

2. Родинні стосунки. Образ японської жінки та чоловіка (Славутицька загальноосвітня школа І-ІІІ ступенів № 4)

3. Виховання дітей в японській родині (Славутицька загальноосвітня школа І-ІІІ ступенів № 2)

4. Родинні традиції: чайна церемонія та ікебана (Славутицька загальноосвітня школа І-ІІІ ступенів № 1)

5. Поезія та проза Японії (Славутицький ліцей)

 

Учителі – керівники команд мали визначити ролі учнів (ведучі, декламатори, відповідальний за мультимедіа), написати сценарій, продумати мультимедійний супровід, обговорити обладнання та костюми. Виступи команд мали не перевищувати 10-12 хвилин.

 

Запрошували до виступу кожну команду ведучі: Валентина Симонова, вчитель загальноосвітньої школи № 3 та Олександр Мандровний, методист міського методичного центру.

 

У виступах була власна родзинка. Так, першою починала розповідь команда ЗОШ № 3. Під звуки японської сопілки учениця наживо починає малювати японські ієрогліфи «жи-бень-го», з яких і складається сучасна назва острівної країни – Японія. Що означає стара назва «Ямато», хто назвав Японію Країною Вранішнього сонця, звідки коріння надзвичайного естетичного смаку японців і їхньої любові до природи – про все це розповідали учні школи № 3.

 

У складі команди школи № 4, яка пояснювала сенс родинних стосунків японців, була учениця, яка, за задумом, мала синхронно розповідати про це японською мовою.

 

Команда школи № 2 побудувала свою розповідь про виховання дітей у японських сім’ях навколо документального фільму, в якому молодші школярі за голосом сумління допомагають старенькому чоловіку перенести розкидані після падіння речі, не боячись при цьому забруднити шкільний одяг. 

 

Розповідь про чайну церемонію та ікебану, яку підготувала команда школи № 1, супроводжувалась демонстрацією японського народного одягу – кімоно, чайної церемонії, складанням декількох варіантів ікебани та тлумаченням символіки її.

 

Дійство завершувала команда Славутицького ліцею із коротким нарисом про улюблену форму віршування японців – хайку, про поета Мацуо Басьо, прозаїків Рюноске Акутагаву і Ясунарі Кавабату. Розповідь ведучих супроводжувалась читанням напам’ять кращих хайку Мацуо Басьо.

 

В заключній частині свята заступник начальника управління освіти і науки Живець Людмила Миколаївна вручила подяки командам-учасникам літературно-мистецького заходу.

 

За своїми вихованцями спостерігали, за них хвилювалися керівники команд – учасниць дійства. Серед них вчитель музики ЗОШ № 1 Карлова Галина Львівна, вчитель образотворчого мистецтва Гонарт Ірина Сергіївна; вчителі української мови та літератури, зарубіжної літератури ЗОШ № 2 Мекшун Ірина Михайлівна та Овчинник Світлана Володимирівна, вчителі зарубіжної літератури ЗОШ № 3 Симонова Валентина Павлівна і Шевченко Таміла Родіонівна, вчитель історії ЗОШ № 3 Савицька Алла Володимирівна, вчитель української мови та літератури, зарубіжної літератури ЗОШ № 4 Стодольська Людмила Миколаївна, вчитель зарубіжної літератури Славутицького ліцею Рак Ганна Олексівна.

Загалом, загальноміський літературно-мистецький захід щодо відзначення Року Японії в Україні, підготовлений силами вчителів та учнів загальноосвітніх навчальних закладів міста, виявився захоплюючим, яскравим та видовищним.

 

О.М. Мандровний, організатор та ведучий заходу,

методист міського методичного центру

Положення про проведення літературно-мистецького заходу "Дивовижний світ Японії: традиції і сучасність"

Download
Положення про загальноміський літературно-мистецький захід "Дивовижний світ Японії: традиції і сучасність"
Положення_літ_мист_захід_рік_японії_2017
Adobe Acrobat Document 149.6 KB

Сценарій загальноміського літературно-мистецького заходу "Дивовижний світ Японії: традиції і сучасність"

Download
Сценарій загальноміського літературно-мистецького заходу
Сценарій_дивовижний_світ_японії_варіант_
Adobe Acrobat Document 199.4 KB

Фрагменти виступу команд ЗНЗ

Буклети до літературно-мистецького заходу

Славутицька ЗОШ І-ІІІ ступенів № 2

Славутицька ЗОШ І-ІІІ ступенів № 3

Славутицька ЗОШ І-ІІІ ступенів № 4

Славутицький ліцей